Wax, sealant vagy kerámia bevonat

Melyiket válaszd az autódra?

2020. Október

Ahogy fejlődik a technológia, az autóápolással foglalkozó gyártók is egyre többféle terméket kínálnak az autó külső felületeinek védelmére és fényének biztosítására. De mi ezek között a különbség és hogyan tudod eldönteni, hogy melyik a legmegfelelőbb választás a számodra? Magában használj egy típust vagy kombináld a még jobb hatás érdekében? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a bejegyzésben.

Tartalom
  • Védelmek típusai
  • Wax
  • Sealant
  • Kerámia bevonat
  • Hibrid védelem
  • Kerámia hibrid
  • Előkészítés és karbantartás
  • AutoBrite védelem csomagok

Védelmek típusai

A különböző típusok, elnevezések gyakran szabadon értelmezettek a gyakorlatban, ezért mindig érdemes tájékozódni a leírásokban, hogy az adott termék melyik típusba esik. Ez alapján meg tudsz győződni róla, hogy az a tartósság és hatás, amit ígér, valós lehet-e.

A tartósság persze a termék minőségén is múlik. Bár a prémium termékek zsebbe nyúlósabbak, de  a tartósabb hatás és a ritkább alkalmazás miatt mindig jobban jársz a jó minőségű termékkel (a végeredményről nem is beszélve).

Már létezik Snow Foam habpisztollyal felvihető, tartós, kerámia alapú védelem, a KerémiaPajzs MAGISEAL

Wax

A Waxok a legrégebben használt termékek az autóápolásban, mióta léteznek autók, azóta waxokat is használnak a fényesen tartásukhoz. Azokat a termékeket nevezzük waxnak, amelyek természetes viaszra (pl.: carnauba) épülnek.

A waxok enyhe kitöltő („filler”) hatással rendelkeznek, azaz az apróbb karcokat kitöltve teljesen sima hatású, mély és lágy fényű felületet képeznek. Hátrányuk, hogy a tartósságuk a többi védelemhez képest kevesebb, reálisan 1-3 hónap közötti hatással számolhatunk. A waxok esetében fontos, hogy az új réteg felvitele előtt, az elhasználódott réteget el kell távolítani a megfelelő szerrel. Folyékony és kemény formában is kaphatóak, általánosságban a folyékony változatokat (különösen a szórófejes kialakításúakat) könnyebb jó végerdeménnyel felvinni.

A kemény waxok felvitele megkíván némi türelmet és rutint. Fontos az egyenletes felvitel és alapos visszatörlés

Sealant

A sealantek polimer alapú készítmények és nem tartalmaznak természetes viaszt. A sealantek tartósabbak a waxoknál (általában 3-6 hónap), erősebb víz- és kosztaszító hatásúak, emellett felvitelük és eltávolításuk is egyszerűbb. Hátrányuk, hogy nem töltik ki a vékony karcokat, ezért alaposabb előkészületeket igényelnek, minél inkább hibátlan felületre kell felvinni.

Kerámia bevonatok (coat)

A védelmek legújabb típusa az extrém tartós, kerámia bevonatok. Ezek miután kialakult a kötés a felszínnel akár több évig is tartósan a felületen maradnak. Természetesen jelentős különbség van a profi, csak külön képzés elvégzése után (ezek élettartama lehet akár több éves is) és az otthon alkalmazható bevonatok tartóssága és felvitelének nehézsége között.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy kerámia bevonatok egyértelmű előnye a tartósság és védelem, amit nyújtani tud.

Hibrid védelmek

Ha már vannak különféle típusú bevonatok, más-más előnyös tulajdonságokkal, akkor miért ne vegyítenénk ezeket. A jó hír, hogy ez a gyártóknak is eszébe jutott, a rossz az, hogy a jó tulajdonságok nem adódnak össze egy az egyben. A hibrid kifejezést eredetileg a természetes waxok és a mesterséges sealantek kombinációjára használták, de a kerámia megjelenésével a hibridek új típusa is létrejött.
Hogyan adódnak össze a különböző termékek tulajdonságai?
Példának vizsgáljuk meg egy sealant - wax hibrid tulajdonságait. Erről elmondható, hogy kevésbé lesz tartós, mint egy sealant, de tartósabb, mint egy wax. A látványt tekintve, pedig kevésbé lesz mély fényű, mint egy wax viszont szebb végeredményt ad, mint magában a sealant.

Kerámia alapú hibridek

A legújabb fejlesztésekben már nem csak sealant és waxok keverékét használhatjuk féltett kincsünkön, hanem a SiO2 alapú kerámia bevonatokkal felturbózott hibrideket. Ezek otthoni felvitel mellett is extrém, 6-12 hónapnyi védelmet adnak. Ezek a termékek drágábbak a többi típusnál, azonban a tartósságuk miatt az ár/érték arányuk kiemelkedik a kínálatból, mert ezek kívánják meg a legkevesebb kompromisszumot.

Az extrém víztaszító hatás segíti az autó szárazra törlésének a folyamatát is

Előkészületek és karbantartás

A felület megfelelő előkészítése a védelem felvitelénél is fontosabb szerepet játszik abban, hogy a választott termék az elvárt tartósságot és látványt hozza. Az előkészítés fő lépése az alapos tisztítás beleértve a vegyi és fizikai dekontaminálást és karcos felület esetén a kézi vagy gépi polírozást. A dekontaminálás otthon is könnyen megtanulható és elvégezhető, a gépi polírozás esetén azonban mindnképp ajánlott egy rutinos ismerős vagy egy tanfolyam felkeresése.

Az előkészítés részletes leírását , az Autóápolás 6 lépésben bejegyzés 3. és 4. pontjában találod.

Karbantartás

A védelmeket nem elég felvinned, a megfelelő karbantartásukról is gondoskodnod kell. Ennek két fő tényezője van:

• Kíméletes autómosás (elő- és samponos mosás)
• Quick Detailerek (QD) használata a védelem felfrissítésére


A kíméletes autómosást a sorozat egy korábbi részében már bemutattuk, de a Quick Detailerek (QD) használatáról ejtsünk néhány szót.

A Quick Detailerek magyarul leginkább: gyorsfény, gyorsápoló, gyorswax néven találhatóak meg és bár önmagukban is használható, mégis leginkább védelmek felfrissítésére ajánlott termékek. Ezek jóval rövidebb élettartamúak, így ajánlott óvatosan bánni az önálló védelemként reklámozott gyorsfények/gyorswaxok által igért több hónapnyi hatással.

A Quick Detailerek elengedhetetlen részei a megfelelő karbantartási rutinnak

A védelem mellé mindenképp érdemes egy QD beszerzése (csomagjaink minden esetben tartalmazzák is), mert ezekkel növelhető az alap védelem élettartama és alkalmazásuk során a végeredmény olyan, mintha épp most vittük fel volna a védelmet, felfrissíti a vízlepergető hatást és a színek mélységét.

A természetes viaszt és visszatörlést igénylő védelmek esetében jelentősen megkönnyíti a visszatörlés folyamatát is.

A QD-kra jellemző, hogy bármilyen védelemre is alkalmazzuk a felvitelük gyors és egyszerű: szórófejes kialakításúak, így csak a felületre kell fújni, majd egy erre megfelelő mikroszálas kendővel áttörölni a felületet. Így annak ellenére, hogy egy egyszerű és gyors lépése az autóápolás folyamatának, mégis rendkívül hasznos és látványosan megdobja az autóápolás végeredményét.

Táblázatban az AutoBrite Direct védelemeinek  fő tulajdonságai

AutoBrite védelem csomagok

SuperSonic Kerámia Bevonat

A SuperSonic bevonat az AutoBrite Direct jelenlegi letartósabb kerámia alapú (SiO2) sealantje. Átlagos használat mellett 12 hónapon át védi az autód. Szórófejes kialakítása miatt a felvitele egyszerű, azonban egyszerre egy panelen tudunk dolgozni, ezért felvitele igényel némi időt. A csomagban megtalálható a kifejezetten ehhez a bevonathoz fejlesztett QD is.

SuperSonic Kerámia bevonat
SuperSonic Kerámia bevonat
SuperSonic Kerámia bevonat
SuperSonic Kerámia bevonat
SuperSonic Kerámia bevonat
SuperSonic Kerámia bevonat
SuperSonic Kerámia bevonat
SuperSonic Kerámia bevonat
SuperSonic Kerámia bevonat
SuperSonic Kerámia bevonat
SuperSonic Kerámia bevonat
SuperSonic Kerámia bevonat
SuperSonic Kerámia bevonat


Típus: Kerámia alapú bevonat 
Élettartam: 12 hónap
Felvitel: egyszerű, közepesen időigényes
Szükséges eszközök: Mikroszálas visszatörlő kendő
Hány rétegre elég: 4
Karbantartás: Speciálisan a bevonathoz fejlesztett, szintén kerámia tartalmú SuperSonic Quick Detailerrel
Ajánlás: Ha igazán tartós, de egyszerűen felvihető terméket szeretnél

Megnézem csomagban

SuperSonic Sprints Kerámia

A Sprints a SuperSonic termékcsalád egy különálló terméke, egy kerámia (SiO2) alapú sealant.
A tartóssága rövidebb a SuperSonic bevonatnál, 3 hónap, azonban kárpótol a felvitelének egyszerűsége. Azon ritka védelmek közé tartozik, amit vizes felületre kell felvinned. Nem igényel semmilyen eszközt, csupán magasnyomású vizet. Mivel nem igényel más eszközt csak vizet, ezért ez a tökéletes választás, ha csak önkiszolgáló mosóban van lehetőséged mosni az autód. Itt a mosás végeztével egyszerűen felviheted a vizes felületre, majd csak sima vízzel le kell öblíteni.

Supersonic SPRINTS - Fújd & Öblítsd Nano-Hybrid Védőréteg
Supersonic SPRINTS - Fújd & Öblítsd Nano-Hybrid Védőréteg
Supersonic SPRINTS - Fújd & Öblítsd Nano-Hybrid Védőréteg


Típus: Kerámia alapú sealant
Élettartam: 3 hónap
Felvitel: vizes felületre, egyszerű, gyors
Szükséges eszközök: magasnyomású víz
Hány rétegre elég: 5
Karbantartás: az élettartam végén újbóli felvitel
Ajánlás: Legegyszerűbben felvihető, kifejezetten ajánlott önkiszolgáló mosás kiegészítéseként (csak magasnyomású víz kell a leöblítéséhez)

Megnézem

Ballad Hibrid Kerámia Wax

A Ballad az AutoBrite Direct wax termékcsaládjának csúcsterméke, egy kerámia alapú, természetes, T1 osztályú carnauba tartalmú wax hibrid.
Felvitele a hagyományos waxokéhoz hasonlóan applikátorral történik, így az itt felsorolt AutoBrite Direct termékekhez képest időigényesebb és több odafigyelést igényel, hogy egyenletes rétegben tudd felvinni, azonban úgy alakították ki, hogy a visszatörlése könnyed legyen, amit egy QD (a csomagban az Elegance található meg) alkalmazása tovább egyszerűsít.

Ballad Hibrid Kerámia Wax
Ballad Hibrid Kerámia Wax
Ballad Hibrid Kerámia Wax
Ballad Hibrid Kerámia Wax
Ballad Hibrid Kerámia Wax
Ballad Hibrid Kerámia Wax
Ballad Hibrid Kerámia Wax
Ballad Hibrid Kerámia Wax
Ballad Hibrid Kerámia Wax
Ballad Hibrid Kerámia Wax
Ballad Hibrid Kerámia Wax


Típus: Kerámia - wax hibrid 
Élettartam: 6-9 hónap
Felvitel: applikátorral, időigényesebb, odafigyelést igényel az egyenletes felvitele, könnyű visszatörlés
Szükséges eszközök: Wax applikátor és mikroszálas kendő visszatörléshez
Hány rétegre elég: 6
Karbantartás: Quick Detailerrel, ajánlott termék: Elegance
Ajánlás: Kerámia összetevők, és T1 carnauba wax: tartósság és wax fény egy termékben, ár/érték arányban verhetetlen, 30g-os kiszerelésének köszönhetően otthoni használatra is praktikus

Megnézem csomagban

KerámiaPajzs MagiSeal

Ha már rendelkezel/tervezel venni egy habpisztolyt, akkor mindenképp érdemes kipróbálnod a MagiSealt. Ennél egyszerűbben és gyorsabban nem tudsz felvinni kerámia alapú, prémium minőségű sealant védelmet. Nagyobb jármű esetén brutálisan lerövidíti a védelem felvitelének idejét (már nagyobb SUV mérettől látványos a különbség), órák helyett percekben lesz mérhető az applikálás folyamata.

KerámiaPajzs MagiSeal
KerámiaPajzs MagiSeal
KerámiaPajzs MagiSeal
KerámiaPajzs MagiSeal
KerámiaPajzs MagiSeal
KerámiaPajzs MagiSeal
KerámiaPajzs MagiSeal
KerámiaPajzs MagiSeal


Típus: Kerámia alapú sealant
Élettartam: 3 hónap
Felvitel: Kizárólag habpisztollyal. Az elérhető legegyszerűbb és leggyorsabb, nagy méretű járműveknél jelentősen csökkenit a védelem felvitelének idejét
Szükséges eszközök: SNOW FOAM Habpisztoly
Hány rétegre elég: 3-5
Karbantartás: : KerámiaPajzs autósampon, a víztaszító hatás múlásával újbóli felvitel
Ajánlás: Ha már rendelkezel vagy tervezel venni egy habpisztolyt, akkor mindenképp ajánlott, ennél egyszerűbben és gyorsabban nem tudsz felvinni ilyen minőségű védelmet. Nagyobb jármű esetén brutálisan lerövidíti a védelem felvitelének idejét (már nagyobb SUV mérettől látványos a különbség)

Megnézem csomagban

KerámiaPajzs Hibrid Kerámia Spray Wax

Önmagában is alkalmazható kerámia és wax hibrid egy kevés mesterséges polimerrel megbolondítva. A szórófejes kialakításának köszönhetően tökéletesen illik a KerámiaPajzs termékcsaládba, mert felvitele így egyszerűbb és gyorsabb egy kemény waxhoz hasonlítva. Leghatékonyabban a KerámiaPajzs csomagban, a MagiSeal-re rétegezve fejti ki a hatását, a sealant alapú védelem mellé viaszos mély fényt ad.

KerámiaPajzs Hibrid Kerámia Spray Wax
KerámiaPajzs Hibrid Kerámia Spray Wax
KerámiaPajzs Hibrid Kerámia Spray Wax
KerámiaPajzs Hibrid Kerámia Spray Wax
KerámiaPajzs Hibrid Kerámia Spray Wax
KerámiaPajzs Hibrid Kerámia Spray Wax
KerámiaPajzs Hibrid Kerámia Spray Wax


Típus: Kerámia alapú, folyékony wax hibrid 
Élettartam: 3-5 hónap
Felvitel: egyszerű, közepesen időigényes
Szükséges eszközök: KerámiaPajzs mikroszálas applikátor és mikroszálas kendő visszatörléshez
Hány rétegre elég: 4
Karbantartás: KerámiaPajzs autósampon, a víztaszító hatás múlásával újbóli felvitel
Ajánlás: Önmagában is alkalmazható kerámia alapú hibrid wax. Kevésbé tartós, mint a Ballad, azonban spray kialakításának köszönhetően gyorsabb és egyszerűbb a felvitele. Leghatékonyabban a KerámiaPajzs csomagban, a MagiSeal-re rétegezve fejti ki a hatását, a sealant alapú védelem mellé viaszos mély fényt ad.

Megnézem csomagban

CARBANUBA Folyékony Wax

T1 Carnauba alapú, montán- és mikrokristályos viasszal turbózott folyékony, természetes wax. Mivel nem hibrid termék, ezért a természetes waxokra jellemző 2 hónapos élettartammal bír, azonban a megfelelő QD-vel kiegészítve a látvány és a banán illat kárpótolni fog ezért. A Ballad-hoz hasonlóan a Carbanuba wax felvitele is igényel némi időt és odafigyelést, hogy egyenletes réteget tudjunk felvinni.

CARBANUBA Folyékony Wax
CARBANUBA Folyékony Wax
CARBANUBA Folyékony Wax
CARBANUBA Folyékony Wax
CARBANUBA Folyékony Wax
CARBANUBA Folyékony Wax
CARBANUBA Folyékony Wax
CARBANUBA Folyékony Wax
CARBANUBA Folyékony Wax


Típus: Wax 
Élettartam: 2 hónap
Felvitel: applikátorral, időigényesebb, odafigyelést igényel az egyenletes felvitele, könnyű visszatörlés
Szükséges eszközök: Wax applikátor és mikroszálas kendő visszatörléshez
Hány rétegre elég: 6
Karbantartás: Quick Detailerrel, ajánlott termék: Project 64
Ajánlás: Mély, vizes, frissen waxolt fény, "Showroom" végeredmény

Megnézem csomagban

Blog bejegyzések

Go toBelépés Go toRegisztráció