A felnik és gumik felkészítése a téli pihenőre..Winter is coming!

 

Még kegyes velünk az időjárás és még így November elején is megfelelő az idő egy kinti autómosáshoz, de előbb utóbb el kell tennünk a felniket télire. A felnik és a nyári gumik állapotának megőrzése érdekében érdemes beiktatni egy alapos felnitisztítást gumiápolással egybekötve. Mivel a kerékcsere miatt amúgy is le kell vennünk a felnit, ez egy kitűnő lehetőség egy alapos, "külső-belső" felnitisztításra, ami után már nyugodtan teheted el a garázsba téli álmot aludni… :)

Ebben a bejegyzésben az alapos felnitisztítás és az azt követő felniápolás és a gumiápolás lépéseit mutatjuk be. Ha kíváncsi vagy, hogy a CarShine.hu milyen termékeket kínál a lenti lépésekhez a bejegyzés végén megtalálod.

 

 

Felnitisztítás

 

Fékpor eltávolítás

A felnitisztítás egyik legfontosabb lépése a fékpor és más a felnire tapadt/égett szennyeződések eltávolítása. Mivel a felni van a legközelebb az aszfaltohoz, jelentős mennyiséget kap meg az útról felcsapódó szennyeződésekből, amit a fékezésből adódó hőhatás gyorsan bele is éget. Szerencsére ma már kiváló fékpor és vasoxid eltávolító szerek kaphatóak, amelyek pár perc hatás után feloldják a felnire tapadt szennyeződéseket.

Használat:

 1. Alaposan fújd be kívül-belül fékpor tisztító spray-vel a felniket
 2. Várd meg (kb 2-3 perc), amíg az oxidáció beindul és a felniden lévő vasoxid és fékpor keverék vörössé válik (lásd lenti kép)
 3. Alaposan (kívül-belül) öblítsd le a felnit magasnyomású mosóval

 

 

Keréktisztítás

A következő lépésben egy keréktisztító segítségével elvégezzük a felnitisztítást és a gumitisztítást. Ennél a lépésnél a megfelelő eszközöknek is nagy szerepe van. A felnikefe használata elengedhetetlen, de ha igazán alapos detailing munkát szeretnél végezni, szükséged lesz ecsetekre is. Így a legkisebb réseket is elérd a felnin.

Használat:

 1. Alaposan fújd be az egész kereket – beleértve a gumit is  keréktisztító spray-vel
 2. A felni kialakításától függően dörzsöld át felnikefével, a nehezen elérhető helyeken (pl.: csavarok) használj megfelelő méretű detailing ecsetet
 3. Alaposan (kívül-belül) öblítsd le a felnit magasnyomású mosóval

 

 

Szárítás

Várd meg amíg a kerekek megszáradnak. A felnit egy mikroszálas kendővel töröld át, hogy teljesen száraz legyen az ápolás megkezdésekor.

 

 

 

Gumiápolás

 

Várd meg, amíg a gumi teljesen megszárad. A gumi ápolását érdemes a felniápolás előtt elvégezni, hogy ha véletlenül a gumiápolóból kerül a felnire is, akkor a wax réteg/felnivédő bevonat felvitele előtt ezt el tudd távolítani. A gumiápoló szerek felvitelére érdemes külön erre kialakított applikátort alkalmazni, ugyanis ezek kialakítása segít a vékony peremű gumira is precízen felvinni a gumiápolót.

 

Használat:

 1. Egy applikátorra tégy a gumiápoló gélből egy diónyi adagot
 2. Egyenletesen töröld át a gumi oldalfelütetét, amíg egyenletesen fényessé válik (fútófelületen ne alkalmazd!)
 3. A tartósabb eredmény érdekében érdemes lehet megismételni az előző lépést

 

 

 

Felniápolás:

 

Wax/felnivédő bevonat

 

A felni ápolására kétféle módszert is alkalmazhatsz. Használhatsz kifejezetten erre a célre létrehozott felnivédő bevonatot vagy használhatsz folyékony waxot.

Wax felvitele:

 1. Az applikátorra tegyél egy mogyorónyi wax gélt
 2. A felnire körkörösen, majd egyenes vonalban vidd fel (a tökéletes eloszlatás érdekében)
 3. A szükséges wax mennyiség termékektől függően eltérő lehet, ha szükséges vigyél még fel waxot a felnire.
 4. Várj néhány percet, amíg megszárad
 5. Amikor a felvitt wax réteg mattá válik, a felesleget töröld le egy "buffing" mikroszálas (puha, vastag, magas gsm érték) kendővel, amíg fényessé válik a felület

 

Felnivédő bevonat alkalmazása:

 1. Kiviteltől függ, a nálunk kapható termék esetén egyszerűen fújd a felnire a védőbevonatot és hagyd megszáradni 

Nincs más hátra, mint eltenni tavaszig a kerekeket… :)

 

 

Ajánlott termékek

A termékek megtekintéséhez kattints a képre.

 

Fékpor eltávolító:

 

Felni- és gumitisztító:

    felnitisztító         felnitisztító    felnitisztító

Felniápoló:

      

Gumiápolók:

              

Eszközök:

    

  gumiápoló applikátor

 

Előző bejegyzés Következő bejegyzés

0 Hozzászólás

Belépés Regisztráció