Autómosás - 4 + 1 tipp a karcmentes mosáshoz

A karcmentes autómosás...

...a legfontosabb része az autóápolásnak, mert a legjobb kerámia védelem sem fog megvédeni a nem megfelelő szerek, eszközök és technika használatától. A következő 4 kérdésre adott válasz betartásával minimálisra csökkentheted az autómosás során kialakuló karcok esélyét.

 

 

1. Hogyan válaszd ki a megfelelő autósampont?

 

Az autómosás első lépése a megfelelő autósampon kiválasztása. Ha az autód rendelkezik védelemmel, akkor érdemes pH-semleges sampont választanod, hogy ne csökkentse a védelem élettartamát.

Néhány sampon rendelkezik hozzáadott védelemmel, azonban ezeket óvatosan érdemes kezelni. Annak ellenére, hogy ezek egy rövidebb élettartamú önálló védelmet is tudnak képezni, legfőképpen a már meglévő védelem felfrissítésére használhatók. Ajánlott olyan hozzáadott anyagokkal rendelkező sampon választani, mint amilyen védelemmel rendelkezik a fényezés, tehát viaszos védelem mellé viaszos autósampont, kerámia alapú védelemhez a hozzáadott kerámiával rendelkező sampon érdemes választani.

 

2. Milyen eszközzel használjam a sampont?

 

A karcmentes autómosás legfontosabb eleme az az eszköz, amivel felviszed a sampont és átmosod a felületet, mert használhatod a legjobb mosási technikát, ha egy kemény, karcoló kefével dörzsölöd a lakkot, akkor hamar mosási karcokat fogsz látni a lakkodon.

Ha eddig esetleg gépi mosóba vitted az autód vagy az önkiszolgáló mosóban használod a keféket, nézd meg közelről a fényezésed, apró felületi karcokat fogsz látni. Ezek a nem megfelelő eszközök miatt keletkeznek a felületen, mert az eszköz vagy felszedi, de nem zárja el a karcokat okozó részecskéket és ezzel dörzsöli végig a lakkot vagy maga az eszköz anyaga túl kemény, ami már önmagában is károsítja a felületet.

Nem ajánljuk sem kefék, sem szivacsok használatát, jelenleg a legjobb választás egy mosókesztyű használata, aminél fontos szempont a kesztyű szálainak a hossza, mivel a hosszabb szálak jobban elnyelik a felületről felszedett koszt és karcoló részecskéket.

 

3. Elég lesz egy vödör az autómosáshoz?

 

Ha nem vagy teljesen új az autómosás világában, már biztosan hallottál a két vödrös technikáról. A két vödörre azért van szükség, hogy a lehető legkevesebb karcot okozó szennyeződés legyen a vízben, amit az autó mosására használunk. A két vödrös technika esetében az első vödörben az autósamponos, tiszta vizet tartjuk, míg a másikat öblítésre használjuk. A mosás során elsőként a samponos vízbe mártjuk a mosókesztyűt, majd az autó mosása után a második vödörben alaposan leöblítjük a mosókesztyűre került koszt.

Mivel a második vödör viszonylag hamar nagy mennyiségű karcoló részecskét tartalmazhat, a maximalisták használhatnak egy harmadik vödröt, ami egy plusz öblítő vödörként működik. Ilyenkor a mosókesztyűt először a 2. vödörben, egy koszosabb vízben kiöblíted és ezután a 3. vödörben egy még viszonylag tiszta vízben a maradék koszt is leöblítjük a kesztyűről.

 

4. Minden eszköz megvan, hogyan mosd az autód?

 

Ahhoz, hogy karcmentes legyen az autómosás, a mosókesztyűt igyekeznünk kell minél tisztábban tartani. Ezt úgy érhetjük el, ha a legkevésbé koszos részektől haladunk a koszosabbak felé. Az autó felső része általában jóval kevésbé van kitéve erős szennyeződéseknek, mint az autó alsó része, amely az útról a kerekek által felvert és a fékezések során keletkező, extrán karcoló fékpor részecskéknek is erősen ki van téve.

 

+1 tipp: Használj grit guardot

 

A grit guard egy a vödör aljára applikálható eszköz, amely két tulajdonságával is hozzájárul a karcmentes autómosáshoz. Az első és talán a fontosabb, hogy a grit guard-on végig húzva a mosókesztyűt sokkal alaposabban tisztítható a kesztyű, mintha csak a vízbe mártogatva tisztítjuk. A másik, amiben segít abból adódik, hogy nem teljesen a vödör alján van, hanem kicsit megemelve, így megakadályozza, hogy véletlenül a vödör aljáig benyúlva a mosókesztyűvel, összegyűjtsük a már a vödör aljára leülepedett koszt.

0 Hozzászólás