Wax, sealant vagy kerámia bevonat – Melyiket válaszd az autódra?

Ahogy fejlődik a technológia, az autóápolással foglalkozó gyártók is egyre többféle terméket kínálnak az autó külső felületeinek védelmére és fényének biztosítására. De mi ezek között a különbség és hogyan tudod eldönteni, hogy melyik a legmegfelelőbb választás a számodra? Magában használj egy típust vagy kombináld a még jobb hatás érdekében? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a bejegyzésben.

 

Védelmek típusai

A különböző típusok, elnevezések gyakran szabadon értelmezettek a gyakorlatban, ezért mindig érdemes tájékozódni a leírásokban, hogy az adott termék melyik típusba esik. Ez alapján meg tudsz győződni róla, hogy az a tartósság és hatás, amit ígér, valós lehet-e.

A tartósság persze a termék minőségén is múlik. Bár a prémium termékek zsebbe nyúlósabbak, de a tartósabb hatás és a ritkább alkalmazás miatt mindig jobban jársz a jó minőségű termékkel (a végeredményről nem is beszélve).


Már létezik Snow Foam habpisztollyal felvihető, tartós, kerámia alapú védelem, a KerémiaPajzs MAGISEAL

Wax
A Waxok a legrégebben használt termékek az autóápolásban, mióta léteznek autók, azóta waxokat is használnak a fényesen tartásukhoz. Azokat a termékeket nevezzük waxnak, amelyek természetes viaszra (pl.: carnauba) épülnek.

A waxok enyhe kitöltő („filler”) hatással rendelkeznek, azaz az apróbb karcokat kitöltve teljesen sima hatású, mély és lágy fényű felületet képeznek. Hátrányuk, hogy a tartósságuk a többi védelemhez képest kevesebb, reálisan 1-3 hónap közötti hatással számolhatunk. A waxok esetében fontos, hogy az új réteg felvitele előtt, az elhasználódott réteget el kell távolítani a megfelelő szerrel. Folyékony és kemény formában is kaphatóak, általánosságban a folyékony változatokat (különösen a szórófejes kialakításúakat) könnyebb jó végerdeménnyel felvinni.

A kemény waxok felvitele megkíván némi türelmet és rutint. Fontos az egyenletes felvitel és alapos visszatörlés.

Sealant
A sealantek polimer alapú készítmények és nem tartalmaznak természetes viaszt. A sealantek tartósabbak a waxoknál (általában 3-6 hónap), erősebb víz- és kosztaszító hatásúak, emellett felvitelük és eltávolításuk is egyszerűbb. Hátrányuk, hogy nem töltik ki a vékony karcokat, ezért alaposabb előkészületeket igényelnek, minél inkább hibátlan felületre kell felvinni.

Kerámia bevonatok (coat)
A védelmek legújabb típusa az extrém tartós, kerámia bevonatok. Ezek miután kialakult a kötés a felszínnel akár több évig is tartósan a felületen maradnak. Természetesen jelentős különbség van a profi, csak külön képzés elvégzése után (ezek élettartama lehet akár több éves is) és az otthon alkalmazható bevonatok tartóssága és felvitelének nehézsége között.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy kerámia bevonatok egyértelmű előnye a tartósság és védelem, amit nyújtani tud.

Hibrid védelmek
Ha már vannak különféle típusú bevonatok, más-más előnyös tulajdonságokkal, akkor miért ne vegyítenénk ezeket. A jó hír, hogy ez a gyártóknak is eszébe jutott, a rossz az, hogy a jó tulajdonságok nem adódnak össze egy az egyben. A hibrid kifejezést eredetileg a természetes waxok és a mesterséges sealantek kombinációjára használták, de a kerámia megjelenésével a hibridek új típusa is létrejött.
Hogyan adódnak össze a különböző termékek tulajdonságai?
Példának vizsgáljuk meg egy sealant - wax hibrid tulajdonságait. Erről elmondható, hogy kevésbé lesz tartós, mint egy sealant, de tartósabb, mint egy wax. A látványt tekintve, pedig kevésbé lesz mély fényű, mint egy wax viszont szebb végeredményt ad, mint magában a sealant.

Kerámia alapú hibridek
A legújabb fejlesztésekben már nem csak sealant és waxok keverékét használhatjuk féltett kincsünkön, hanem a SiO2 alapú kerámia bevonatokkal felturbózott hibrideket. Ezek otthoni felvitel mellett is extrém, 6-12 hónapnyi védelmet adnak. Ezek a termékek drágábbak a többi típusnál, azonban a tartósságuk miatt az ár/érték arányuk kiemelkedik a kínálatból, mert ezek kívánják meg a legkevesebb kompromisszumot.
extrem viztaszitas

Az extrém víztaszító hatás segíti az autó szárazra törlésének a folyamatát is


Előkészületek és karbantartás

A felület megfelelő előkészítése a védelem felvitelénél is fontosabb szerepet játszik abban, hogy a választott termék az elvárt tartósságot és látványt hozza. Az előkészítés fő lépése az alapos tisztítás beleértve a vegyi és fizikai dekontaminálást és karcos felület esetén a kézi vagy gépi polírozást. A dekontaminálás otthon is könnyen megtanulható és elvégezhető, a gépi polírozás esetén azonban mindenképp ajánlott egy rutinos ismerős vagy egy tanfolyam felkeresése.

Az előkészítés részletes leírását , az Autóápolás 6 lépésben bejegyzés 3. és 4. pontjában találod.

Karbantartás

A védelmeket nem elég felvinned, a megfelelő karbantartásukról is gondoskodnod kell.

Ennek két fő tényezője van:

  • Kíméletes autómosás (elő- és samponos mosás)
  • Quick Detailerek (QD) használata a védelem felfrissítésére


A kíméletes autómosást a sorozat egy korábbi részében már bemutattuk, de a Quick Detailerek (QD) használatáról ejtsünk néhány szót.

A Quick Detailerek magyarul leginkább: gyorsfény, gyorsápoló, gyorswax néven találhatóak meg és bár önmagukban is használható, mégis leginkább védelmek felfrissítésére ajánlott termékek. Ezek jóval rövidebb élettartamúak, így ajánlott óvatosan bánni az önálló védelemként reklámozott gyorsfények/gyorswaxok által igért több hónapnyi hatással. supersonic quick detailer

A Quick Detailerek elengedhetetlen részei a megfelelő karbantartási rutinnakA védelem mellé mindenképp érdemes egy QD beszerzése (csomagjaink minden esetben tartalmazzák is), mert ezekkel növelhető az alap védelem élettartama és alkalmazásuk során a végeredmény olyan, mintha épp most vittük fel volna a védelmet, felfrissíti a vízlepergető hatást és a színek mélységét.

A természetes viaszt és visszatörlést igénylő védelmek esetében jelentősen megkönnyíti a visszatörlés folyamatát is.

A QD-kra jellemző, hogy bármilyen védelemre is alkalmazzuk a felvitelük gyors és egyszerű: szórófejes kialakításúak, így csak a felületre kell fújni, majd egy erre megfelelő mikroszálas kendővel áttörölni a felületet. Így annak ellenére, hogy egy egyszerű és gyors lépése az autóápolás folyamatának, mégis rendkívül hasznos és látványosan megdobja az autóápolás végeredményét.


Táblázatban az AutoBrite Direct védelemeinek fő tulajdonságai

vedelmek tipusai
Előző bejegyzés Következő bejegyzés

0 Hozzászólás

Go toBelépés Go toRegisztráció