Dekontaminálás

A dekontaminálás, ha egyszerűen akarunk fogalmazni, minden olyan, mélyebben beágyazódott szennyeződés eltávolítása, amit még a samponos mosással sem tudtunk eltűntetni.

Az ilyen szennyeződések, a fékpor, vízkőfolt, kátrány, fémrészecskék vagy akár a korábban felvitt wax védelem még fényezéshez kötődő rétege(i), bár sokszor szabad szemmel nem is láthatóak, mégis tönkre tehetik az autóápolás amúgy látványos végeredményét vagy csökkenthetik a felvitt védelem hatásfokát és tartósságát.

 

vegyi dekontaminálás

Vegyi dekontaminálás, amikor olyan vegyszert viszünk a felületre, ami kölcsönhatásba lép a beágyazódott szennyeződéssel és érintés nélkül (esetleg ecsettel eldolgozva) távolítja el a makacs szennyeződéseket. A vegyi dekontaminálás az érintésmentesség által nyújtott biztonság miatt gyakrabban alkalmazható.

 

A kátrány eltávolítása

A kátrány eltávolítása a vegyi mélytisztítás első lépése. A kátrány képes más szennyeződéseket „elrejteni” maga alá, ezért el kell távolítanunk a kátrányt mielőtt tovább lépünk a folyamatban.

A videóban megnézheted a teljes folyamatot

 

Szállórozsda és fékpor eltávolítása

A kátrány eltávolítása után egy látványos lépés jön: a fékpor és szállórozsda eltávolítása. A vaspor, fékpor szennyeződések magas hőmérsékleten mélyen beletapadnak a felületbe, és maradandó károkat okozhatnak.
A fékporeltávolítók a fémrészecskékkel reakcióba lépnek és ekkor történik a látványos rész, a gél lilává változik, miközben fellazítja a beágyazódott szennyeződéseket.

De beszéljen helyettünk Kevin, aki videóban mutatja be az AutoBrite fékporeltávolítójának a Purple Rain 3.0-nak a használatát.

 

fizikai dekontaminálás

A fizikai dekontaminálás esetén autókozmetikai gyurma segítségével, fizikai érintkezéssel távolítjuk el a szennyeződéseket. A gyurmába beleragad a legmakacsabb szennyeződés is, így ezzel érhetjük el a teljes tisztaságot a felületen.

A gyurmákból többféle erősség létezik, azonban minél keményebb egy gyurma, annál nagyobb az esélye a mikrokarcok (angolul: mar) kialakulásának a tisztítás során, éppen ezért fontos, hogy a mosás és a vegyi mélytisztítás lépéseivel a lehető legtöbb szennyeződést távolítsd el a felületről.

autokozmetikai gyurma

A finom fokozatú gyurma használata ajánlott, ha egy új védelmet szeretnél felvinni. Ezzel el tudod távolítani a beágyazódott szennyeződéseket és a korábbi wax réteg maradványait, de még nem igényel mindenképpen polírozást.

A durva fokozatú gyurmát gépi polírozás előtti használatra javasoljuk mert a beágyazódott kemény szennyeződések a polírkorongban és a fényezésben is károkat okozhatnak. Fordítva sem működnek egymás nélkül, tehát a durva gyurma esetén kötelező a polírozás lépését is beiktatni, mert ennél már elkerülhetetlen, hogy a beágyazódott részecskék "kitépésével" apró sérüléseket okozzunk a lakkrétegben.

Az előzőekből érezhető, hogy a gyurma biztonságos használata odafigyelést igényel. A gyurma biztonságos használata során a legfontosabb a megfelelő kenés biztosítása. Általában pont az ellenkezőjére szoktuk felhívni a figyelmet, hogy ne használj túl sok terméket, mert szinte mindig pazarlás, itt azonban inkább fújj még egyet, ha nem vagy biztos benne, hogy elég nedves-e a felület.

A megfelelő kenéshez speciálisan erre a célra kifejlesztett szereket ajánlott alkalmazni, az AutoBrite Direct esetében egy erősen hígított Quick Detailer, a Berry Blast QD használható erre.

 

dekontaminálás vadiúj autón

Most gurultatok ki a kereskedésből és nem tudod, hogy szükséges-e a mélytisztításig elmenned az autóápolás során?

A válasz valószínűleg igen. Az autók a szállítás és tárolás során nagy valószínűséggel hosszabb ideig ki vannak téve a szállórozsdának például vasúti szállítás vagy gyártelepek közelében való tárolás során. Tehát hiába vadiúj számodra az autó, a fényezésnek már így is van előélete, ezért mindenképp érdemes az első út után egy alapos, dekontaminálást is tartalmazó autómosást végezned.
Előző bejegyzés

0 Hozzászólás

Go toBelépés Go toRegisztráció