Autómosás otthon

Az autómosás során a legfontosabb, hogy úgy távolítsunk el minden szennyeződést, hogy közben nem hagyunk mosási karcokat magunk után. A lenti szabályok betartásával a technikádon nem fog múlni a karcmentes autómosásod, már csak a megfelelő minőségű termékeket kell kiválasztanod.

1. mindig végezz érintésmentes előmosást

Az autómosás során az egyik leggyakrabban elkövetett hiba, hogy egy az érintéssel járó samponos autómosással kezdik a folyamatot, ahelyett, hogy az érintésmentes előmosással előkészítenék a felületet.

Az előmosásra jó választás lehet egy jó minőségű habpisztoly, amivel előmosó aktívhabot tudsz a felületre juttatni. Az aktívhab oldja és magába zárja az enyhébb szennyeződéseket, hogy az öblítés során se okozzanak kárt a fényezésben.
snow foam aktiv habos elomosas
Az AutoBrite Direct két lépésben ajánlja az előmosást:

Elsőként egy általában erősebb bogároldó, előmosó szer használata az első lökhárítón, motorháztetőn és az autó alsó egy harmadán, majd ennek a szernek az óvatos öblítése a magasnyomású mosó lándzsáját fentről lefelé tartva.

A második lépésben jöhet az egész autót lefedő, habpisztolyos előmosás, itt már nem csak a legyszennyezettebb alsó rész, hanem az autó felső két harmadát is előkészítjük az érintéses mosásra

2. válaszd ki a számodra megfelelő sampont

Az érintéses mosás első lépése a megfelelő autósampon kiválasztása. Ha az autód rendelkezik védelemmel, akkor érdemes pH-semleges sampont választanod, hogy ne csökkentse a védelem élettartamát.

banana gloss autosampon
Néhány sampon rendelkezik hozzáadott védelemmel, azonban ezeket óvatosan érdemes kezelni. Annak ellenére, hogy ezek egy rövidebb élettartamú önálló védelmet is tudnak képezni, legfőképpen a már meglévő védelem felfrissítésére használhatók. Ajánlott olyan hozzáadott anyagokkal rendelkező sampon választani, mint amilyen védelemmel rendelkezik a fényezés, tehát viaszos védelem mellé viaszos autósampont.

Az egyetlen kivétel a legújabb fejlesztésű kerámiát is tartalmazó autósamponok, azonban ettől sem kell csodát várni, közel sem ad olyan tartós védelmet, mint egy kerámiás wax vagy sealant, de ha minden mosásnál alkalmazod és semmi más védelmet nem használsz, akkor jobb eredményt érsz el, mint egy "hagyományos" samponnal.

3. használj legalább két vödröt

Ha nem vagy teljesen új az autómosás világában, már biztosan hallottál a két vödrös technikáról. A két vödörre azért van szükség, hogy a lehető legkevesebb karcot okozó szennyeződés legyen a vízben, amit az autó mosására használunk.
AD detailing automoso vodor
A két vödrös technika esetében az első vödörben az autósamponos vizet tartjuk, míg a másiban az öblítésre valót. A mosás során elsőként a samponos vízbe mártjuk a mosókesztyűt, majd az autó mosása után a második vödörben alaposan leöblítjük a mosókesztyűre került koszt.

Ha még biztonságosabb mosást szeretnél végezni használj egy harmadik vödröt is, amiben csak azokat az eszközöket tartod, amikkel a felnin dolgozol, így teljesen elkülönítve a "legveszélyesebb" helyen használt keféket és ecseteket.

4. használj grit guardot

grit guard ulepito

A grit guard (ülepítő rács) egy a vödör aljára applikálható eszköz, amely két tulajdonságával is hozzájárul a karcmentes autómosáshoz. Az első és talán a fontosabb, hogy a grit guard-on végighúzva a mosókesztyűt sokkal alaposabban tisztítható a kesztyű, mintha csak a vízbe mártogatjuk.
A másik, amiben segít abból adódik, hogy nem teljesen a vödör alján van, hanem kicsit megemelve, így megakadályozza, hogy véletlenül a vödör aljáig benyúlva a mosókesztyűvel, felkavarjuk vagy összegyűjtsük a vödör aljára leülepedett koszt.

 

5. válogasd meg mivel érsz a fényezéshez

A karcmentes mosás fontos eleme az az eszköz, amivel felviszed a sampont és átmosod a felületet, mert használhatod a legjobb mosási technikát, ha egy kemény, karcoló kefével dörzsölöd a lakkot, akkor hamar mosási karcokat fogsz látni a felületen.

Ha eddig esetleg gépi mosóba vitted az autód vagy az önkiszolgáló mosóban használod a keféket, akkor nézd meg közelről a fényezésed, apró felületi karcokat fogsz látni. Ezek a nem megfelelő eszközök miatt keletkeznek a felületen, mert az eszköz vagy felszedi, de nem zárja el a karcokat okozó szennyeződéseket és ezzel dörzsöli végig a lakkot vagy maga az eszköz anyaga túl kemény, ami már önmagában is károsítja a felületet.

Nem ajánljuk sem kefék, sem szivacsok használatát, jelenleg a legjobb választás egy mosókesztyű vagy mosópárna használata, aminél fontos szempont a kellően puha anyag és a szálak hossza, mivel a hosszabb szálak jobban elnyelik a felületről felszedett koszt és karcoló részecskéket.

Hasonlóan fontos a másik eszköz, amivel nagy felületen érsz a fényezéshez: a megfelelő minőségű törölköző.

Egy kiváló törölközővel szinte kifacsarás nélkül teljesen szárazra tudod törölni az autód (átlagos méretű személyautó esetén), mert ezek nagy mennyiségű vizet tudnak nemcsak magukba szívni, de bent is tartani.

Nézd meg a videónkat a The Hustler törölközőről, ami szó szerint mágnesként vonzza magához a vízcseppeket.

A teljesen szárazra törlésnek van még egy extrém biztonságos módja, ahol érintés nélkül kapsz cseppmentes végeredményt: egy lombfúvó segítségével nem csak a látható részekről, hanem a törölköző számára hozzáférhetetlen résekből is teljesen el tudod tüntetni a vizet.

6. fentről lefelé haladj

Most már, hogy minden eszköz adott ahhoz, hogy elkezd a mosást felmerül a kérdés, mégis hogyan kezdj neki.

Ahhoz, hogy karcmentes legyen az autómosás, a mosókesztyűt igyekeznünk kell minél tisztábban tartani. Ezt úgy érhetjük el, ha a legkevésbé koszos részektől haladunk a koszosabbak felé.

Az autó felső része általában jóval tisztább, mert kevésbé van kitéve erős szennyeződéseknek. Az autó alsó része az útról a kerekek által felvert és a fékezések során keletkező, extrán karcoló fékpor részecskéket is direktben, közelről kapja, így az alsó részeken ezekből jóval több található.

Logikus tehát, hogy a kesztyű minél tisztábban tartása érdekében a tisztább rész felől haladunk a koszosabb felé.

7. használj ecsetet, ha nem férsz hozzá

Több olyan felület is van az autó külső részén, amit a mosókesztyű vagy mosópad segítségével nem tudsz elérni vagy egyenesen kárt tennének az eszközben. Nehezen elérhető helyek például a hűtőrács, az illesztések, de a mosókesztyűre kifejezetten veszélyesek a különböző feliratok is, amikbe beleakadva, könnyen "széttépheted" a kesztyűt.
DBS PRO detailing ecset
De ne aggódj, ezek sem maradnak ki a mosásból, ezeket a helyeket speciális, detailing ecsetekkel tudod elérni. Ha ilyen ecset is van a repertoárodban, biztosan nem marad ki egy négyzetcenti sem a tisztításból.
Előző bejegyzés Következő bejegyzés

0 Hozzászólás

Go toBelépés Go toRegisztráció