Az autóápolás 6 lépése

Ha szeretnéd otthoni körülmények között is igényesen mosni és ápolni az autód, de nem tudsz eligazodni a sokféle termék között, nem tudod, hogy milyen lépésekből áll és ezek milyen sorrendben követik egymást, akkor érdemes megismerned az AutoBrite Direct 6 lépéses autóápolási módszerét, amit ők is nap, mint nap alkalmaznak a főhadiszállásukon.

1. felnitisztítás

Az első lépés a legszennyezettebb felületek, a kerekek tisztítása. A kerekek találkoznak közvetlenül az úttal, ezek vannak leginkább kitéve az olyan komolyabb, mosási karcokat okozó szennyeződéseknek, mint a forró fékpor. Ezeket a szennyeződéseket könnyen átviheted fényezés lakkrétegére, majd a samponos mosás közben ezekkel végigkarcolod a fényezést.
felnitisztítás
A kerékmosás három lépése a felnik mosása, a gumi oldalfelületének tisztítása, végül pedig a már tisztának tűnő felnin a vasoxid és fékpor eltávolító alkalmazása (vegyi dekontaminálás).

A FELNITISZTÍTÁSRÓL RÉSZLETESEN

 

2. autómosás

Az autó mosása során két fő célunk van: a lehető legtisztább legyen az autó és mindezt úgy, hogy közben nem karcoljuk a felületet.

Az AutoBrite Direct rendszerében 3 egymásra épülő lépése garantálja a karcmentes végeredményt. Az előmosás során minden olyan szennyeződést el kell távolítanunk, amit fizikai érintkezés nélkül lehetséges, hogy a későbbi, érintkezéssel járó lépéseknél a lehető legkevesebb maradjon a felületen.

Snow foam aktív habos előmosás

Bogároldás és az autó alsó harmadának előmosása

Az előmosás első lépésben a lökhárítóra csapódó bogarak és az autó alsó részére lerakódó szennyeződés oldása, eltávolítása a cél.

 

Aktív habos előmosás

Az autómosás leglátványosabb eleme az aktív habos előmosás, amit egy magasnyomású mosóra csatlakoztatott habpisztollyal tudsz a legkönnyebben és leggyorsabban elvégezni.

Egy jó minőségű aktív hab sűrű, hosszan fennmaradó habréteget képez a felületen, amely elemeli és magába zárja a lazább szennyeződéseket a lakkrétegről, ami így már biztonságosan leöblíthető. Ennek a lépésnek nem a makulátlan tisztaság a célja, hanem az, hogy a laza szennyeződések nagy részét eltávolítsuk a fényezésről még mielőtt fizikailag is hozzáérnénk a mosókesztyűvel.

 

Samponos mosás

Ideális lenne, ha érintés nélkül is el tudnánk érni a tökéletes tisztaságot, azonban az enyhe szennyeződéseket leszámítva, nem tudjuk elkerülni, hogy hozzáérjünk a fényezett felületekhez. Ha a minimumra akarjuk csökkentetni a mosókarcokat, elengedhetetlen a megfelelő minőségű és kialakítású mosókesztyű, a „Grit Guard”-os (ülepítős) autómosó vödör, a megfelelő kenést biztosító autósampon és a puha, nagy nedvszívóképességű mikroszálas törölköző használata.


TOVÁBB AZ AUTÓMOSÁSRÓL SZÓLÓ BEJEGYZÉSRE

  

3. dekontaminálás

Ez az a pont, amikor a fényezés ránézésre már teljesen tiszta, de itt még nem állunk meg. A szabad szemmel kevésbé látható fékpor és vasoxid részecskék, a kátrány, vízkőfoltok vagy akár a korábbi wax maradéka nem távolítható el még a fizikai érintéssel járó mosás során sem. Ekkor jönnek az igazi nehézfiúk a vegyi és a fizikai dekontaminálás eszközei.

autokozmetikai gyurmaEz a lépés erősen ajánlott (legalább a vegyi dekontaminálás) a wax vagy más védelem felvitele előtt, polírozás előtt pedig egyenesen kötelező.

A DEKONTAMINÁLÁS LÉPÉSEI

4. polírozás

A 4. lépésnél már nem az autó tisztítása a cél, a polírozás teljesen megújítja a fényezést, csökkentve vagy teljesen eltűntetve a felületi karcokat vagy a nemkívánatos, maradandó nyomokat, helyreállítva a gyári, friss megjelenést (sőt, legtöbbször annál is jobbat)

Kétféle módon lehet polírozni egy autót: kézzel vagy géppel. A kézi polírozók kevesebb csiszolóanyagot tartalmaznak és gyakori a „filler”-t (kitöltő anyag) vagy wax-ot is magában foglaló minden egyben termék. Ez a módszer leginkább csak felületi oxidációk eltávolítására és a fényesség növelésére alkalmas.

A mosókarcok eltávolítására a gépi polírozás és az ehhez szükséges több csiszolóanyagot tartalmazó, de „filler”-eket vagy wax-ot mellőző, különböző fokozatú polírpaszták alkalmasak.

Mivel a fő profilunk az otthoni, hobbi autóápolók kiszolgálása, ezért jelenleg csak kézi polír termékek érhetőek el nálunk.

5. védelem

Mi értelme az eddig leírt lépéseknek és az autó tisztításával eltöltött óráknak, ha az első út után újra úgy néz ki az autó, mintha le sem mostad volna? Ezért fontos lépés az autóápolásban a mosás eredményének a konzerválása, hatásának minél hosszabb távú megőrzése a megfelelő védelem alkalmazásával.

carbanuba viasz
A védelmeknek több típusa van, azonban ezeket az elnevezéseket, sokszor szabadon használják (általában minden wax):

A Waxok a legrégebben használt termékek az autóápolásban, mióta autók vannak, azóta waxokat is használnak a fényesen tartásukhoz. A waxok természetes, leggyakrabban Carnauba viasz alapú termékek.

A Sealantek mesterségesen létrehozott vegyületek, amik legtöbbször polimerekből, gyantákból és szintetikus hatóanyagokból épülnek fel.

A kettő kombinációjából kapott Hibrid termékek is elérhetőek, amelyek az arányoktól függően próbálják maximalizálni a kétféle termék előnyös tulajdonságait.

A legújabb trend a Kerámia (leginkább SiO2 – szilícium dioxid) hozzáadásával létrejövő hibrid termékek, amelyek már a hobbi autóápolásban használható formában is megjelentek. Ezek közös jellemzője az extrém tartós hatás a hozzáadott SiO2-nek köszönhetően.

SEGÍTÜNK HOGYAN VÁLASZD KI A SZÁMODRA MEGFELELŐ VÉDELMET

6. befejező lépések

Az utolsó lépésekben fejeződik ki az igazi detailing (részletekre való odafigyelés), itt teszed fel az i-re a pontot, különbözteted meg a te autóápolási rutinod egy átlagos autóápolástól.

quick detailer

Quick Detailerek (QD)
A QD-k magyarul leginkább gyorsfény, gyorsápoló, gyorswax néven találhatóak meg, alapvetően a már védelemmel rendelkező autókon használhatóak, az adott védelemhez illő QD megújítja és meghosszabbítja az élettartamát.

Üvegfelületek tisztítása és ápolása
Az üvegfelületek sem maradhatnak ki a teljes ápolás folyamatából, ami az üveg tisztításából, enyhe kézi polírozásból, majd a vízlepergető „folyékony ablaktörlő” bevonat felviteléből áll.

Műanyagfelületek és gumi ápolása
Már az autód minden pontja csillog villog, de valami még nem kerek. Az elhalványult, inkább szürke, mint fekete műanyagok tönkreteszik az összképet. Szerencsére erre is van megoldás, a fejlett gumi- és műanyagápolókkal a rétegek számával be tudod állítani a végeredményt a mattól az egészen fényesig.
Következő bejegyzés

0 Hozzászólás

Go toBelépés Go toRegisztráció